Unngå kredittkortgjeld til jul

– Det er mange som bruker litt for mye penger for at alt skal bli perfekt, sier Lene Drange fra Luksusfellen. Hun gir sine beste tips til en julefeiring tilpasset din lommebok.

Årets jul blir spesiell. Mange har mindre å rutte med, men har samtidig gjerne et større behov for å kjenne på julestemningen og det som hører med. En undersøkelse fra Danske Bank viser at mange skal bruke 10 prosent mer på julegaver i år.

Økonom Lene Drange mener at det er ekstra viktig å snakke om hvordan julen skal være i år, og avklare forventninger både i forhold til julegaver og julefeiringen ellers.

Typiske fallgruver

En typisk førjuls-felle er å gå bananas med kredittkortet. 

– Mange tenker nok at de siste månedene har vært kjipe, og at de skal kose seg ekstra mye i julen. At det sannsynligvis ikke blir så stor endring i situasjonen til våren er kanskje også med på å rettferdiggjøre høy pengebruk nå, sier hun.

Med halv skatt i desember, og en januar med potensielt mindre utgifter, føler mange seg ofte rikere enn det de egentlig er.

– Det er også veldig enkelt å bestille julegaver på nettet, og utsette betalingen med kredittkortet. Da mister man kanskje litt kontroll, sier økonomen, som også driver Instagram-kontoen Snaponomi med økonomitips til unge.

Lag en juleplan

Lenes beste tips er å sette opp en juleplan med et budsjett, hvor alle utgiftene er med. 

– Det er viktig å ha et bevisst forhold til hvor mye man skal bruke på gaver. Men det er også mange andre innkjøp som gjøres opp mot julen. Vi skal kjøpe inn julemat, og har kanskje planer om nye klær og julepynt. Det er summen av dette som må på bordet.

Hun mener det er viktig å ha prioriteringene i orden når man bestemmer hva man skal bruke penger på til jul. Hennes klare råd er å prioritere ribben eller pinnekjøttet, og kanskje de som kommer på besøk også kan bidra til innkjøpene.

– Men vær flink til å spise opp og bruke opp maten, og ikke la det bli dårlig. Hvert år kjøper vi generelt alt for mye mat til jul. 

Når det gjelder julegaver mener hun fokuset må være på kvalitet fremfor kvantitet. 

– Kjøp ordentlige gaver. Husk også at det er flere former for julegaver. Du kan kjøpe brukte ting og gaver med ekstra mening. Den mest populære julegaven til besteforeldre er jo en bildekalender. 

Andre ting som bør komme lengre ned på prioriteringslisten, er ifølge økonomen nye juleantrekk og ny julepynt. 

– Du har sikkert en kjole fra i fjor du kan bruke, og julepynt i skapet. Det skal være en god jul. Det trenger alle. Men prisen trenger ikke være så høy. Vær litt realistisk, og ikke overdriv innkjøpene, sier hun og legger til: 

– Mange opplever press fra sosiale medier om at alt skal være så fint og flott, men man må handle ut i fra egen lommebok - ikke andre sin. Det er mange som bruker litt for mye penger for at alt skal bli perfekt.