Slik håndterer du privatøkonomien nå

«Investèr og tenk på fellesskapet» er to av økonom Lene Dranges beste tips for å ta kloke, økonomiske valg i tiden som kommer.

Vi går mot sommer, en tid hvor man ofte tilbringer mye tid sammen med familie og partner. Denne tiden bør vi utnytte til å få de viktige samtalene på bordet, ifølge Drange.

– Hva vil vi? Ha større bolig? Trenger vi ny bil? Skulle vi tatt en titt på samboerkontrakten? Har man barn bør man gjerne ha testament også. Det er viktig å få orden på papirene, slår økonomen fast.

Hva gjør jeg med feriepengene?

Feriepengene tikker snart inn på konto hos de fleste av oss, men hva gjør man med dem? Dyre ferier til utlandet er utelukket i år, i tillegg til at mange har nye arbeidssituasjoner og privatøkonomi som følge av permitteringer og konkurser i koronakrisen.

Burde derfor feriepengene brukes til å betale ned gjeld i år?

– Hvis man har dyrere gjeld så. Har man boliglån for eksempel, tenker jeg man kan gjøre andre ting med de pengene. Fyll heller BSU-en. Dette gjelder for de med en belåningsgrad på 60 prosent.

Lene ser mange økonomiske fordeler med tiden vi er i nå. Men det er også en tid for å ta ansvar. 

– Det er mange som føler seg nyrike når skattepenger og feriepenger kommer inn på konto. Men i år har vi et ansvar for å få økonomien i gang igjen. Dette gjelder selvsagt ikke de som er permitterte og ikke kan bruke særlig med penger. 

For man kan ikke redde andre før man har reddet seg selv. 

– Men for de som har mulighet er det lurt å kjøpe fond og investere pengene sine. Og ikke minst tenke litt på fellesskapet, og støtte opp om de lokale næringene. 

Begynn med de høyeste rentene

Det er ofte to grunner til trøblete økonomi; den ene er samlivsbrudd, og den andre er tap av inntekt. For tiden er sistnevnte en realitet for mange. Det kan oppleves overveldende å vente på penger fra NAV, samtidig som man ser at egen økonomi blir et eneste stort rot.  

– Hvis du har småsaker som har gått til inkasso med påløpte gebyrer, så anbefaler jeg å ringe til kreditorene. Dette er noe mange vegrer seg for, men snakk med de, og se om dere kan kutte og bli enige om noe. 

Dette bør du gjøre om du mottar krav fra oss

Om man har flere saker gående, er det mulig å slå dem sammen. Det føles nemlig mye bedre å få avsluttet prosesser.

– Inkassobyråene begynner å få veldig gode portaler på nettet, så mye kan også gjøres skriftlig. 

 Begynn med de høyeste rentene først. Videre må du få oversikt over hva som haster mest.

– Forbrukslån bør du betale ned så mye som mulig på. Dersom du har flere lån kan det være lurt å betale ut de som er mindre først. Da sitter du igjen med én stor til slutt. Da har du mer oversikt, og ting føles mer ryddig, oppfordrer Drange.