Les dette før du kaster deg over januarsalget

Januarsalget er over oss, og mange blir fristet til å kjøpe ting de ikke trenger. Siw Slevigen, som er siviløkonom og står bak bloggen «Aldri mer inkasso» og Instagramkontoen @happy_penger, gir deg tips om hva du skal tenke på før du går i salgsfellen.

– Jeg har vært ekspert på impulsshopping. Nattåpent var favoritten min. Jeg startet med en luksuskaffe mens jeg planla kveldens løype. Så kjente jeg på lykkerusen av å shoppe, shoppe, shoppe, og hvordan jeg ble enda lykkeligere av at jeg «sparte så mye penger på salg», sier Slevigen som omtaler seg selv som en «recovering shopoholiker og salgsninja».

Men lykkerusen varte kun til hun kom hjem og sjekket kontoen. Selv om hun hadde spart masse penger på salg, så var kontoen blitt mange tusen kroner fattigere.
 


Siw Slevigen er siviløkonom og står bak bloggen
«Aldri mer inkasso» og Instagramkontoen @happy_penger. 
 

Lykkelig minimalist
I dag lever Slevigen som minimalist, og kan gå gjennom et kjøpesenter uten å ha lyst til å kjøpe noe som helst. Det var utenkelig for kort tid siden. Hun har også meldt seg av alt av nyhetsbrev og reklame på SMS.
– På ett år har jeg kjøpt syv plagg. Alle planlagte og fordi klærne jeg hadde var ødelagte og ikke kunne fikses. Syv plagg, det er mindre enn jeg ville plukket med meg i en pose fra Nattåpent før, sier Slevigen som har oppdaget at hun har det bedre med færre ting.
–  Jeg er ikke den typen minimalist som vil ha færrest mulig ting, men jeg vil kun ha ting som virkelig gir meg glede, sier hun.

Slevigen anbefaler å stille seg selv disse 5 spørsmålene før du handler på salg:

1. Trenger du det?
Du sparer ikke penger på å kjøpe ting du ikke trenger, selv om det er på salg. Det er dårlig for bankkontoen, dårlig for miljøet, og dårlig for deg å fylle opp huset med ting du ikke trenger.

2. Gir det deg glede?
Kjøp kun ting som gir glede. Tenk Konmari Spark Joy. Kjenner du at det gnistrer av glede i hjertet når du holder tingen i hånden? Hvis ikke, er det ikke verdt å kjøpe.

3. Er det et godt tilbud?
Det finnes mange luretilbud. Sjekk med priser andre steder og med prismatch på internett for å være sikker på at det virkelig er et godt tilbud.

4. Har jeg råd til dette?
«Det er bare». Ingenting har kostet meg mer penger i livet enn den tilsynelatende uskyldige tanken. Det er bare 99 kroner, bare 149 kroner… Og plutselig har jeg brukt tusenvis av kroner jeg egentlig ikke hadde råd til å bruke. Har du egentlig råd til å kjøpe noe som helst på januarsalg i år? Du har ikke bedre råd selv om noe er på salg.

5. Ville du betalt full pris?
Salg passer ikke for impulsshopping. Da ender du opp med å lure deg selv til å kjøpe ting du ikke trenger, og som ikke gir deg glede. Planlegg alle kjøp minst 24 timer på forhånd. Står det ikke på handlelisten, så får det ikke være med i handlekurven heller. Selv om det er på salg. At noe er på tilbud, er ikke en grunn til å kjøpe det. Kjøp kun ting på salg som du ville kjøpt til full pris.

Målet til Slevigen er å spare 100.000 kroner i året.
– 100.000 kroner er nok til å motivere meg og til å få meg til å prioritere sparing over forbruk. Samtidig er det lite nok til at jeg vet at det er mulig, sier hun.
For å klare målet, må hun spare 274 kroner per dag.
– Jeg brukte mer enn det bare på frokost og lunsj tidligere. Hvor mange ganger har jeg ikke kastet bort 274 kroner på å kjøpe ting på salg som egentlig ikke gir meg glede, sier hun og påpeker at små justeringer kan utgjøre stor forskjell over tid.
– Hvis jeg sparer 100.000 kr i 10 år, blir det 1 million kroner. Hvis jeg setter de pengene i indeksfond, blir det lett 1,7 millioner kroner på 10 år. Derfor er målet mitt at jeg skal klare å spare det, men også at jeg skal få med meg andre, slik at 1000 nordmenn sparer 100.000 kr i år. Er du med, smiler Siw Slevigen.