Er nyttårsforsettet ditt å fylle opp sparekontoen? Slik lykkes du!

Mange ønsker å starte året med nye sparerutiner, men det kan være utfordrende å komme i gang eller å vite hvordan man sparer mest effektivt. Ifølge Lise Vermelid Kristoffersen, som driver podcasten Pengesnakk, er det små grep som skal til for å lykkes. I januar ga hun også ut boken Pengesnakk, som havnet på andreplass på bestselgerlisten allerede første uken.

  1. Lag en realistisk plan med et konkret mål du kan visualisere for motivasjon

Det aller første du bør gjøre er å sette deg et klart mål, enten i antall kroner du skal spare, eller hva du sparer til. Å kunne visualisere det du sparer til, for eksempel en ferie, mobil eller motorsykkel, er veldig motiverende.  

Å starte sparing i januar er veldig praktisk. Da kan man nemlig planlegge hvor mye man skal spare gjennom hele året, som bedrer sjansene for at man klarer å gjennomføre sparingen. Det er også viktig å være realistisk med beløpet man skal spare, og ikke starte med for mye slik at man mister motivasjon og gjennomføringsevne.


Lise Vermelid Kristoffersen
 

  1. Sett opp fast trekk fra konto samme dag som lønnen kommer

Opprett et automatisk trekk fra konto samme dag som du får lønn. Da går pengene til sparing før du rekker å bruke de på noe annet.

  1. Jobb inn en sparevane, selv om det bare er små beløp

Se verdiene av de små beløpene, for når de summeres blir de store. Dersom du ønsker å spare, men ikke har penger til overs når måneden er omme, er det nyttig å lage en forbruksliste. Her skriver du opp alt du bruker penger på, og hvor mye du bruker, i en måned. Er det noe du bruker penger på som du egentlig ikke trenger? Dropp det, og spar de pengene i stedet!

  1. Spar i riktig rekkefølge

Betal ned forbrukslån og kredittkort først. De har enorme renter og er derfor veldig dyre å ikke betale så fort som mulig. Så bør alle ha en bufferkonto. Hvor stor denne bør være avhenger av hvor mye du eier. Jo mer du eier, som bil og hus, jo høyere bør den være. Disse pengene bør være lett tilgjengelig på en sparekonto siden det ofte blir bruk for de på kort varsel.

  1. Spar effektivt ut fra tidshorisonten du skal spare

For å spare best mulig for det målet du har satt deg, må du se på tidshorisonten av sparingen. Skal du spare til en ny mobil eller noe annet du skal kjøpe innen ett år, sparer du best på en sparekonto. For de som er under 34 år og sparer til bolig, er BSU den absolutt beste måten å spare på. Men om du skal spare til et langsiktig mål, for eksempel til barn eller pensjon, er det mest effektive å spare i aksjefond.