Lene fra Luksusfellen til Høstseminaret

Hvordan er det å ha mye gjeld i dagens samfunn, og hvilke fellestrekk ser man blant skyldnerne? Det er noe av det Lene Drange skal snakke om på årets Høstseminar.

Kreditorforeningens årlige Høstseminar arrangeres i år på Radisson Blu Royal Hotel i Bergen den 24. oktober. Seminaret har et bredt og faglig tilbud til sine medlemmer, og i år er det som vanlig lagt opp til et allsidig og spennende program du ikke bør gå glipp av.

Meld deg på Høstseminaret her

En av de dyktige foredragsholderne som er booket til årets Høstseminar er Lene Drange, kjent fra Luksusfellen på TV3.

– Jeg skal snakke om hvordan det er å ha mye gjeld i dagens samfunn. Hvem er disse personene og hvordan i all verden er det mulig å havne der? Jeg ønsker også å komme inn på hvilke fellestrekk vi ser hos personer med betydelig gjeldsgrad, og hvorfor mange opplever det som umulig å få hjelp og å være i kontakt med egne kreditorer. I tillegg skal jeg litt innom arbeidsmetoden vi bruker i Luksusfellen når vi forhandler frem gjeldsordninger, hvordan vi ser inkassobransjen fra utsiden og forskjeller/erfaringer der, sier Drange, som synes dette er viktige tema å belyse.
– Det er en betydelig andel nordmenn som sliter med gjeld, og det er et økende problem, særlig blant unge. Jeg tror også det kan være lurt å bli mer bevist på at skyldnere ofte opplever det som vanskelig å få lov til å betale tilbake det de har utestående, sier hun.

Rydder opp i økonomiske kaos
28-åringen har alltid vært opptatt av økonomi, og økonomisk ansvar fikk hun tidlig fra sine foreldre. I tillegg var hun god med tall, så da var karrierevalget enkelt. Siden 2017 har Drange vært programleder i Luksusfellen på TV3. Her hjelper hun mennesker som har kommet i økonomisk uføre.
–  Det jeg liker best er en god diskusjon/forhandling med kreditorene, og å få ryddet opp i et økonomisk kaos. I tillegg er det veldig fint etter opptak når en deltaker sender meldinger som «Yes, jeg har for første gang betalt strømregningen i tide» eller «Måneden er slutt og for første gang har jeg enda penger igjen på konto». Også er det viktig å få belyst problemstillingen rundt gjeld, forbrukslån og så videre, da det rammer flere og flere. I tillegg er det stas å få jobbe med Hallgeir, smiler hun.

Før bergenseren kom foran kamera var hun en del av Luksusfelle-redaksjonen i fire sesonger. Hun har bakgrunn fra BI, og har også jobbet i inkassoselskap før hun ble økonomisk rådgiver i TV3-programmet.
–  Min bakgrunn fra inkassobransjen har vært nyttig for meg. Både når det gjelder å forhandle med inkassoselskap da jeg har opparbeidet meg en solid kompetanse innen fagfeltet, men også å forstå hvordan det er for en skyldner å ta kontakt med sine kreditorer, sier hun.

Gir økonomiske råd på Snapchat
Drange hjelper også folk med økonomiske spørsmål gjennom snapchat-kontoen «Snaponomi», som på rekordtid har blitt superpopulær. Siden september har hun opparbeidet seg en følgerskare på over 120.000 følgere.
–  Det er veldig stas å drive Snaponomi. Jeg tror det er flere ulike grunner til at den er populær. For det første er kunnskapsnivået om privat økonomi dårlig. Jeg opplever at mange gjerne vil lære og at økonomi er et tabu ingen vil snakke om. Da er det enklere å spørre om «dumme» spørsmål anonymt på Snapchat, og nesten hver gang viser det seg at veldig mange andre også lurer på akkurat det samme. I tillegg er det viktig for meg at det er lavterskel-økonomi og at det å være «god med penger» ikke er synonymt med å være gjerrig. Målet er å bli litt mer bevisst og at penger kan ta deg dit du vil. Penger gir deg frihet, avslutter Lene Drange. 

Lenes sparetips:

Ha kontroll på løpende utgifter. Her kan det være mye å spare:

  • Vær en aktiv kunde og ta kontakt med banken for å få lavere rente.
  • Sjekk at du ikke har unødvendig gebyrer på strømregningen.
  • Pass på at du ikke er overforsikret.
  • Sjekk at forbruket samsvarer med telefonabonnementet du betaler for.

Sparing i BSU og fond

  • BSU er kongen av all sparing. Her får du både skattefradrag og en god rente. Men ikke start med BSU-sparing før du har en skattbar inntekt.
  • Ha alltid en buffer på to månedslønner, da kjøper du deg handlingsrom.
  • Ikke start med pensjonssparing før du nærmer deg 40 år. Og skal du investere så sett pengene i et globalt indeksfond.
  • Langsiktig sparing med fond og BSU er bra, men spar også litt mer kortsiktig slik at du kan dra på sommerferie med god samvittighet.

 

Inkasso er mer enn penger!

BL! KUNDE