Traff blink med årets Høstseminar

Kreditorforeningens Høstseminar kunne i år by på et spennende program med mange gode foredrag, blant annet fra Luksusfelle-programleder Lene Drange og komiker Nils Ingar Aadne. Deltakerne fikk også mulighet til å delta i skytekonkurranse med skiskytterlegenden Raphaël Poirée.

Årets seminar var det 18. i rekken og ble arrangert på Radisson Blu Royal Hotel i Bergen den 24. oktober. Gjennom årenes løp har Kreditorforeningens Høstseminar styrket sin posisjon som en viktig møteplass for våre kunder.
– Høstseminaret er en viktig arena for å treffe kunder og samarbeidspartnere, og det er en utmerket arena for å utveksle erfaringer og faglig påfyll. I år hadde vi 86 deltakere, noe vi er godt fornøyd med, sier Cato Finsås, salgssjef i Kreditorforeningen Vest.

Get together med humoristisk innslag
I år hadde Høstseminaret en ny vri. Alt faglig innhold ble samlet over en dag, i stedet for to.
– Etter innspill fra Brukergruppen valgte vi i år å korte ned Høstseminaret fra tre til to dager. Dette gjør at deltakerne slipper å være borte så lenge fra jobben, og prisen blir lavere, sier Finsås. Seminaret startet onsdagen med Get together med mat og underholdning på Fløien Folkerestaurant, med fantastisk utsikt over Bergen. Stand up komiker Thomas Helgesen, som har hatt stor suksess med showet «To meter tulling», sørget for at stemningen steg ytterligere, og at de fremmøtte fikk trimmet magemusklene.

Bredt program
Torsdagen var det klart for faglig påfyll, og som vanlig kunne Høstseminaret tilby foredrag med lærerike, inkassorelaterte tema, samt inspirerende holdnings- og motivasjonsforedrag. Det var lagt opp til parallelle seksjoner slik at deltakerne kunne velge det foredraget de synes var mest interessant. En gjennomgang av inkassosakens gang, rapporteringsløsninger fra Kreditorforeningen og nettkontoret stod blant annet på programmet. Advokat Anders Kjøren tok opp dagsaktuelle juridiske tema som tvistehåndtering og EU-gebyr, og Kjetil Melkevik fra Holbergfondene satte fokus på falske nyheter og hva som ville prege finansmarkedet framover. I pausen fikk deltakerne mulighet til å teste skuddsikkerheten i skytekonkurranse med selveste Raphaël Poirée, noe som var svært populært blant de fremmøtte.
– Skytekonkurransen med Raphaël var en hit. Det var stor oppslutning og det ble kåret to vinnere som fikk pokal og en liten utmerkelse, forteller Finsås.


Ann Kristin Halland, regnskapsmedarbeider i Media Bergen og Sigrid Schøyen i Kreditorforeningen Øst diskuterer nettkontoret. 
 

Delte sine erfaringer fra Luksusfellen
Til Høstseminaret kom også Lene Drange, kjent fra Luksusfellen fra TV3. Hun fortalte om hvordan det er å ha mye gjeld i dagens samfunn, og hvilke fellestrekk man ser blant skyldnere. Drange belyste også hvorfor mange opplever det som vanskelig å ta kontakt med egne kreditorer, da økonomiske problemer er et tabubelagt tema. Gjennom Snapchat-kontoen «Snaponomi» mottar hun daglig 2000 snaps med økonomiske spørsmål og henvendelser fra mennesker som har kommet i en økonomisk knipe. Til de i inkassobransjen hadde hun følgende tips:
– Kreditorer bør være villige til å gå ut av boksen, og se mennesket bak kravet slik at det er lettere å finne løsninger, påpeker hun. 
Luksusfelle-programlederen drar også rundt på skoler i Norge og underviser 10. klassinger i økonomi, og hun er ikke i tvil om at økonomi-undervisning må inn i skolen. 
– Dagens unge har lyst å lære, men de forstår ikke verdien av penger. Å lære økonomi tidligere hadde uten tvil vært forebyggene, sa hun. 

Les intervju med Lene Drange her


Luksusfelle-programleder Lene Drange belyste temaet gjeld og hva som er fellestrekk blant skyldnere. 
 

En sterk livshistorie
På programmet stod også foredrag med tankevekkende budskap. Arman Vestad er kjent for å være han som skaffet våpenet til Orderud-saken. Han fortalte sin sterke historie om den harde veien fra kriminell og fengselsfugl, til å bli en ettertraktet økonomisk rådgiver i NAV. For han var det spesielt ett møte med en politimann som endret alt, og flere i salen lot seg imponere av hans usedvanlige formidlingsevne.
Vestad håpet at hans foredrag ville vise at selv det minste møtet kan ha stor betydning.
– Jeg ønsker at det skal gi noen tanker om hvorfor folk tar dårlige økonomiske valg, og at det er viktig for kreditorer å ha forståelse. Det er større sjanse for folk med gjeld å begå selvmord, og her har inkassobransjen en kjempeviktig jobb, sa han. 

Les intervju med Arman Vestad her


Arman Vestad fortalte sin sterke livshistorie. 

Gode tilbakemeldinger
Komiker Nils-Ingar Aadne fikk æren av å avslutte årets Høstseminar. Med glimt i øyet fortalte han om da han la bort sitt vanlige liv som komiker og levde som toppidrettsutøver hver dag med én tanke i hodet: Hvor god kan jeg bli? Publikum fikk ta del i både oppturer og nedturer, og Aadne understrekte at for å bli god kreves det både kunnskap, vilje og ikke minst trivsel.


Nils-Ingar Aadne la bort sitt vanlige liv som komiker, og trente 700 timer for å se hvor god han kunne bli i langrenn. 

Oslo 2020
– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på årets seminar. Dette var litt spennende siden vi gikk ned på antall dager på seminaret. Nå er det bare å glede seg til neste års Høstseminar, som vil bli avholdt i Oslo, smiler Cato Finsås.