Slik skal studentene unngå Luksusfellen

I januar fikk studenter fra Universitetet i Agder lære mer personlig økonomi, sparing og inkasso. Målet er å ruste studentene mot fremtidige økonomiske utfordringer. – Vi håper og tror vårt engasjement kan bidra til at noen lærer og unngår å havne i problemer, sier Aleksander Torjussen fra Kreditorforeningen Sør, som snakket om konsekvensene av inkasso.

«Hvordan unngå Luksusfellen» ble arrangert av DNB, og i løpet av kvelden fikk studentene gode råd om studentøkonomi fra Luksusfellens egne Hallgeir Kvadsheim, mens investeringsrådgiver i DNB, Behnaz Ganji, delte sine tips rundt sparing – både som student og for videre stadier i livet.

Store konsekvenser
Kveldens skrekkhistorier kom fra Aleksander Torjussen, avdelingsleder i Kreditorforeningen Sør.
– Jeg snakket om hva inkasso er for noe, og konsekvensene av inkasso med noen «skremselshistorier» fra virkeligheten for å vise hvor langt ting kan gå, sier han.
Ved å vise eksempler på konsekvenser tror han at studentene lettere kan relatere dette til sitt eget liv. Få mennesker har som drøm å bli gjeldsslave, likevel skjer det for så mange.
– Om man ser hvor stor påvirkning gjeldsbyrden får i livet tror jeg det er lettere å tenke seg om før man vurderer å impuls-shoppe på kreditt. Effekten på livskvalitet, familieliv og arbeidsliv er stor og vi håper og tror vårt engasjement kan bidra til at noen lærer og unngår å havne i problemer, sier Torjussen.
 


Aleksander Torjussen, avdelingsleder i Kreditorforeningen Sør, lærte studentene
om inkasso og viste hvordan gjeld kan påvirke livskvaliteten. 

Økt bevissthet
Han mener det er viktig at Kreditorforeningen er til stede på slike arrangement.
– Jeg føler det er viktig at vi bruker vår erfaring og kunnskap for å bidra til økt bevissthet blant befolkningen, spesielt de yngre. Studenter har ofte akkurat overtatt styringen over egen økonomi og for mange er dette nytt. De hører om inkasso, kreditt og mislighold i media, men for oss er det viktig å fortelle dem hva disse tingene betyr, og hvilke konsekvenser det kan gi om de havner «i fellen». I tillegg brukte vi tid på å fortelle hva man kan gjøre for å unngå det og komme ut av det, om uhellet først er ute, sier Torjussen.

Lever over evne
I mange tilfeller er manglende fokus på personlig økonomi og forbruk, samt manglende kunnskap om følgene av disse, årsaken til at personer kan få inkasso.
– De lever i en verden hvor man automatisk får kredittkort ved opprettelse av en bankforbindelse, som ofte kan være starten på problemene. Og det er jo ikke slik at dette er det eneste kredittkortet de kan få tilgang på – har man først begynt å leve over evne kan det være vanskelig å slutte, understreker han.

Unge nyetablerte i faresonen
Noen studenter har hatt tilgang til «nødhelp» fra foresatte under studietiden, som ofte opphører når man entrer arbeidslivet. Ifølge Torjussen er det på dette stadiet man er mest utsatt for å havne i økonomiske problemer.
– Å gå fra å leve på studielån og en kveldsjobb, til å ha en full inntekt bør utelukkende være sunt for økonomien, men dessverre er unge nyetablerte i høyeste grad i risikosonen. Vi ser mange eksempler på yngre mennesker som har finansiert egenkapital til kjøp av bolig med kreditt- og forbrukslån. Om man i tillegg fyller på med oppussing, innkjøp av møbler, nytt TV – finansiert av kreditt, så sier det seg selv at det fort kan gå galt, sier han og påpeker at det nå er kommet et gjeldsregister som han tror vil bremse opptak av kreditt.
– Muligheten for gratis utsettelse er uten tvil for stor, og en får tilbud om mange fordeler når man bestiller kredittkort. Disse mulighetene vil nok bestå i lang tid, så vi får håpe at et økt fokus og sterkt engasjement fra bransjen kan hjelpe flere til å styre unna disse fristelsene og unngå å bli gjeldsslaver, sier Aleksander Torjussen.