Fra kriminell til økonomisk rådgiver i NAV

Livshistorien til Arman Vestad er som tatt ut av en Jo Nesbø roman. Til tross for en trygg og god oppvekst, havnet han på skråplanet og ble narkoman og kriminell. Han ble rikskjendis da han skaffet til veie drapsvåpenet i Orderud-saken. Under årets Høstseminar, vil Arman Vestad fortelle sin dramatiske historie, og hva som ble vendepunktet tilbake til et normalt liv.

Arman Vestad vokste opp på idylliske Bolsøya utenfor Molde, i en helt normal familie på 80-tallet. Men det var få barn å leke med, og Vestad gledet seg derfor til å begynne på ungdomsskolen i Molde. Men overgangen ble ikke helt som forventet. Når han som skolegutt kom med båten inn til byen var han en av «bøndene» og ble ertet og gående alene.
– Jeg ble terget, med kommentarer som «Her er det møkkakjeller-lukt, nå må du dra hjem og dusje», «dra hjem og ta våronna» og «din bonde». Det var nok ikke så vondt ment, men jeg fant meg ikke helt til rette der. Og jeg hadde gått og ventet på å få meg venner ganske lenge. Da jeg ikke fikk det ble det et lite nederlag, sier Vestad

Penger ga han venner
Som 13-14-åring flyttet Arman til bestefaren i Molde for å slippe å ta fergen til og fra øyen hver dag. Bestefaren syntes det var stas å ha Arman i huset, og likte å gi ham lommepenger. Med penger fikk han innpass i gjengen som tidligere terget han.
– Jeg klarte ikke å se det den gangen, at dette var kjøpt vennskap. Det var bare rett og slett en glede å endelig bli sett. Endelig følte jeg at jeg passet inn et sted, sier han.

Narkotika og festing
Etter videregående begynte Arman å jobbe som dørvakt i Molde. Her blir han introdusert til et miljø med narkotika og festing, og etter hvert kriminelle handlinger. Når han senere flytter til Oslo er han blitt heltidskriminell. Livet består nå av fester, dop, vold, trusler og fengselsdommer. Han blir rikskjendis når han blir dømt for å ha skaffet til veie drapsvåpenet i Orderud-saken. Etter dette går livet i en nedovergående spiral, og han har flere overdoser. Han tviler på at han vil bli 40 år.

Viktigheten av å bli sett
Vendepunktet kommer når leiligheten hans en dag blir raidet av politiet. I stedet for å bli lagt i håndjern, er det en politimann som setter seg ned og snakker med han.
– Han spurte «Hvordan går det egentlig med deg? Det ser ikke så bra ut, dette her». Og så spurte han «Er det noe jeg kan gjøre for deg?». Han traff hjertet mitt ordentlig. Her satt det en person som brydde seg om meg, en totalt mislykket fyr som bare hadde kastet bort livet sitt og skuffet så mange folk. Så satt han der og snakket rett til hjertet mitt, sier han.

Nettopp dette med å se hverandre, er et viktig element i foredraget til Vestad. Han viser hvordan du som leder, kollega, pårørende eller medmenneske kan være den ene som skaper en varig forskjell i andres liv. Og ikke minst er det viktig å våge å be om hjelp.
– Det er mange ting som skal til for å snu et liv og komme ut av misbruk, men min største hemmelighet var at jeg turte å be om hjelp. At jeg klarte å aktivere de rundt meg, sier Vestad.

Hjelper andre ut av gjeldsknipen
For å komme tilbake til et normalt liv måtte Vestad gjennom en stor snuoperasjon. Dette innebar blant annet å reparere helsen og forholdet til familien, bygge et helt nytt nettverk, komme i gang med jobb og skole, snu opp ned på hele tankegangen sin, håndtere stor gjeld uten kunnskap om penger og begynne å se annerledes på seg selv.

I dag jobber Vestad som nasjonal prosjektleder for personlig økonomi i NAV, og bruker sine dyrekjøpte erfaringer til å hjelpe andre.
– Jeg hadde nesten to millioner i inkassogjeld, så jeg vet hva det vil si å ha dårlig råd. Når jeg forteller om at jeg har hatt økonomiske problemer selv har det god effekt for å oppnå innpass og troverdighet, sier han.

–  Et vanlig og herlig liv
Siden 2017 har han holdt foredrag rundt om i landet om hvordan han kom seg ut av livet han levde, og hvordan hver og en av oss kan gjøre en forskjell i andres liv. Flere tusen har latt seg bevege av Vestads sterke historie, tankevekkende budskap og usedvanlige formidlerevne. I 2020 kommer også boken om hans liv.

Selv om hans erfaringer er ekstreme, understreker han at de er like relevante i mer hverdagslige situasjoner.
– Vi ønsker alle å bli sett, og alle har et eller annet de gjerne synes er vanskelig. Gjennom å være på foredraget mitt så settes det i gang prosesser i folk, som gjør det enklere å snakke om vanskeligere opplevelser, sier Vestad.

I dag har han lagt sin turbulente fortid bak seg og lever et vanlig liv med kone og to barn.
– Livet mitt er kjedelig, vanlig og herlig. Jeg har en meningsfull jobb, og bidrar med noe overfor andre. For meg er det å leve et A4-liv det fineste jeg kan tenke meg, smiler Arman Vestad.