Tar arbeidsdagen som en treningsøkt

Erik Hanøy opplevde å miste jobben til tross for lang erfaring og stor suksess. Først ble han slått i bakken – nå viser han andre hvordan de kan takle lignende situasjoner.

– Jeg sier det som det er: på arbeidsmarkedet er man et produkt, og den som har høyest verdi, får ofte jobben. Derfor skal man ikke være fornøyd med å levere godt nok på jobb, men jobbe mot å bli bedre. Den innsatsen kommer tilbake til deg til slutt, sier Erik Hanøy med overbevisende kraft.

Dette var ett av Hanøys poeng under foredraget, «Skap deg en bedre arbeidsdag», på Kreditorforeningens seminar. Her blandet han faglige innspill med anekdoter, personlige erfaringer og opp- og nedturer fra livet generelt.

Jobben kan gå ut på dato
Med sin brede bergensdialekt og humoristiske innslag er han for mange en kjent radio- og mediepersonlighet, og huskes kanskje aller best fra Radio1s Frokostshow. I dag er han skribent i BT, foredragsholder og tar oppdrag som konferansier – som han for øvrig også var under Kreditorforeningens seminar hvor vi traff ham.

Som mange andre i mediebransjen har han møtt vanskelige tider både privat og på arbeidsmarkedet; en tøff bransje som stadig skifter retning, og som de siste årene har blitt rammet av dårlig økonomi og nedbemanning. Det ble viktig for ham å finne motivasjonen for veien videre og å øke kompetansen. Da han fant sin «fasit», ville han dele den med andre.

– For kanskje det utenkelige skjer. Kanskje jobben din går ut på dato. Da må man fokusere på: hva kan jeg, og hva er jeg i posisjon til å lære, sier han bestemt, og understreker at det stort sett ikke er farlig å miste jobben i Norge, og at man også kan ha godt av å skifte beite.

– Ett år senere er folk ofte glad for at det skjedde, faktisk!

Sterkere kompetanse og faglige muskler
Latteren satt løst hos de fremmøtte på seminaret, og mange kunne kjenne seg igjen i å møte tøffe tider på arbeidsplassen, både praktisk og i perioder med lite motivasjon.

– Man lurer jo på hvordan man skal gidde å gå på jobb i det hele tatt, begynner han.

– Man stresser med å komme seg opp, lage frokost og få alle ut i bilen, levere ungene, så en helt vanlig dag på jobb før man drar hjem, smeller sammen en middag, kanskje en tur på trening før man ser på tv og legger seg. Så er det akkurat det samme neste dag. Hvorfor gjør vi det, spør han retorisk.

– Joda, regningene må betales, men hva om man klarer å endre innstilling? Man kan bruke arbeidsdagen som en treningsøkt hvor man blir bedre og faglig sterk. Da må man sette seg nye mål å jobbe mot, hele tiden, sier Erik Hanøy, og poengterer at det ikke er så viktig om man faktisk når målet.

Tar det med ro, men slapper ikke av
Det var dette han selv gjorde i søken på nye arbeidsmuligheter – han måtte skaffe dem selv. I dag jobber han tilnærmet fulltid med sesongtopper og er fornøyd med det, men det betyr ikke at han slapper av.

– Man må ha et nytt mål å jobbe mot! Og på veien øker du kompetansen til den dagen du kan eller må videre.