Sikrere på nett

Å ikke sikre din egen og bedriftens informasjon kan bli skjebnesvangert. NorSIS gir deg 10 tips for å bli litt tryggere.

- Angrepene er mye mer målrettede i dag, enn bare for noen år tilbake. Samtidig har bedrifter mer og mer informasjon som kan stjeles og misbrukes. Det skaper utfordringer for både bedrifter og privatpersoner. Heldigvis er det mye en kan gjøre selv, med enkle grep, sier seniorrådgiver Peggy Sandbekken Heie i NorSIS.

NorSIS, eller Norsk senter for informasjonssikring, en del av den nasjonale satsningen på informasjonssikkerhet, og er underlagt Justisdepartementet. De har utarbeidet 10 sikkerhetstips som vil hjelpe de fleste av oss til å bli sikrere på nett.

1. Beskytt datamaskinen

- Bruk automatisk oppdatering av programmer der det er mulig, ha alltid oppdatert antivirusprogram og avinstaller programmer du ikke bruker.

2. Passord

- Et godt passord er lett å huske for deg, men vanskelig å gjette for andre. En setning, gjerne med noen store bokstaver, tegn og tall er et bra passord. Finn ditt eget system, og bruk ulike passord til ulike tjenester.

3. Taushetsplikt

- Sørg for at du vet hvilken type bedriftsinformasjon som er taushetsbelagt. Vær bevisst på hvilken informasjon som kan lagres i nettskyen.

4. Beskytt personlig informasjon

- Ikke kryss av for at nettsteder skal ”huske” passordet ditt, eller kredittkortinformasjonen din. Ta sikkerhetskopi av personlig informasjon: Bilder, dokumenter og e-post.

5. På reise

Kryptér harddisken på datamaskinen for å beskytte dine data om den skulle komme på avveier. Bruk skjermfilter for å hindre innsyn.

6. USB minnepinner

Minnepinner er små og lette å miste. Vurder nøye hvilken informasjon du lagrer. Sensitive data på minnepinner bør være kryptért.

7. Sikkerhetskopi

- Ha en fast rutine for sikkerhetskopiering, slik at du ikke glemmer det. Kopien må oppbevares et annet sted enn maskinen.

8. Trådløse nettverk

- Er du på et åpent nettverk, bør du gå ut fra at andre kan se hva du gjør. Det er viktig at trafikken er kryptért, enten via VPN eller prefiks https://

9. E-post

- E-post er en stor kilde til virusspredning. Vær forsiktig med å åpne vedlegg, også fra personer du kjenner. Spesielt sensitiv eller konfidensiell informasjon bør bare sendes via kryptert e-post.

10. Mobiltelefon og nettbrett

- Ofte inneholder mobile enheter like mye sensitivt innhold som laptoper. Skru av WLAN og Bluetooth når du ikke bruker det, bruk et sterkt passord, og kryptér gjerne innholdet på enheten.

 

Like viktig som de ti sikkerhetstipsene er brukeren selv, det vil si meg og deg, påpeker seniorrådgiver Peggy Sandbakken Heie i NorSIS.

- Stopp og tenk før du klikker på noe. Du selv er den siste barrieren. Som vi pleier å si: Du må slå på den sosiale branmuren. Den befinner seg mellom tastaturet og stolen, sier Heie.